Compostarea

Prin compostare se înţelege totalitatea transformărilor microbiene, biochimice, chimice și fizice pe care le suferă deşeurile organice, vegetale şi animale, de la starea lor inițială şi până ajung în diferite stadii de humificare, stare calitativ deosebită de cea iniţială, caracteristică produsului nou format, denumit compost.

 Pentru a obţine un compost de calitate nu este suficientă utilizarea dezordonată,  fără nici un criteriu, a oricărui material de natură organică, ci dirijarea procesului de compostare, în funcţie de dimensiunea, umiditatea, structura și compoziţia materialelor reziduale, astfel încât acestea să fie rapid si eficient disponibile microorganismelor, constituind un substrat ideal si bogat în nutrienţi pentru dezvoltarea lor.

Reprezintă cea mai bună formă de valorificare a deșeurilor biodegradabile. Prin intermediul proiectului SMIDS se propune realizarea colectării selective a deșeurilor menajere biodegradabile în Zona 1 Arad și Zona 3 Ineu unde 80% din gospodării vor fi dotate cu echipamente aferente compostării (~50.000 pubele). De asemenea vor fi construite 2 noi instalaţii de compostare la Arad şi Mocrea (lângă Ineu) cu o capacitate de 19.000 tone/an respectiv 700 tone/an de deşeuri biodegradabile tratate.


CAUTA ÎN SITE

STATISTICI

Vizitatori azi: _
Vizitatori total: _